Κάντε like!
 
Χορός και τραγούδι ως καθημερινή άσκηση στους δρόμους της Σανγκάη!
Κάθε μέρα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα κάτοικοι της Σανγκάη συγκεντρώνονται στο… για να ασκηθούν και να τραγουδήσουν μαζί για 3 ώρες! 

Χορός και τραγούδι είναι μία ιδανική μορφή φυσικής δραστηριότητας που επιδρά με πολλαπλά οφέλη σε σώμα, ψυχή και πνεύμα. (Διαβάστε
εδώ για το ρόλο της άσκησης για μια πλήρη υγεία).

Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατανοήσει τη θεραπευτική δύναμη του ρυθμού και της αρμονίας και ιδιαίτερα οι Πυθαγόρειοι.

 
Ο χορός και η μουσική που κατά τους αρχαίους αποτελείται από τη φορά και το σχήμα, είναι τέχνες αρρηκτες συνδεδεμένες με την αρμονία, τέχνες αξιόλογες με τις οποίες μπορούν να εκφραστούν οι διάφορες ψυχικές καταστάσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Εξ άλλου ανάμεσα στους χορούς και τη μουσική διαφόρων λαών, υπάρχουν πολλά  στοιχεία που μοιάζουν μεταξύ τους, γιατί ξεκινούν από την ίδια ακριβώς ανάγκη. Την ανάγκη για έκφραση.

Τόσο  ο χορός όσο και η μουσική, έχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Βοηθούν τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα  παιδιά, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον, να  ανακαλύψουν το ρυθμό που κρύβουν μέσα τους και να πειθαρχήσουν το κορμί και το μυαλό τους. Οι αρχαίοι λαοί, θεωρούσαν την τέχνη του χορού απαραίτητη για όλους εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν με την κίνηση. Γυναίκα, άνδρας ή παιδί δεν έχει σημασία. Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει την αρμονία μέσω του χορού και της μουσικής.

Αν και ο χορός υπήρξε μια μέθοδος έκφρασης για αιώνες, πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μορφή
θεραπείας.


Η θεωρία της χοροθεραπείας βασίζεται στην ιδέα ότι "το σώμα και το μυαλό είναι αδιαχώριστα''.

Οι  αρχές της θεραπείας του χορού είναι:
- Το σώμα  και το μυαλό αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε μια αλλαγή στην κίνηση θα επηρεάσει συνολικά τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού

 -Η κίνηση αντανακλά την προσωπικότητά του ατόμου

-Η θεραπευτική σχέση γίνεται μη λεκτικά

-Η κίνηση είναι μια συμβολική λειτουργία και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ασυνείδητης
διεργασίας

-Ο αυτοσχεδιασμός επιτρέπει σε αυτόν που χορεύει να πειραματιστεί

Μέσα από την ενότητα του σώματος, του νου και του πνεύματος, η χοροθεραπεία  παρέχει μια αίσθηση της πληρότητας σε όλα τα άτομα.

Η  χοροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει σοβαρές διαταραχές και  ασθένειες.

Η αγωγή μέσω του μέσω του χορού έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση πάνω σε αρρώστους.

Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν:
 
-Αυτισμός: Παρέχει μια αίσθηση αποδοχής και διευρύνει τις δεξιότητες και υις γνωστικές ικανότητες και αυξάνει την  ωριμότητα.

-Μαθησιακές Δυσκολίες:
Αναπτύσσει καλύτερα τις οργανωτικές δεξιότητες, μαθαίνει και βιώνει τον έλεγχο και την επιλογή και τον ανώτερο εαυτό.

-Ανασφάλεια: Τονώνει την αυτοπεποίθηση.

-Νοητική Καθυστέρηση: Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τις κοινωνικές δεξιότητες, τον συντονισμό και τις  κινητικές δεξιότητες και  προωθεί την επικοινωνία.

-Κωφάλαλοι και Βαρήκοοι: Μειώνει τα συναισθήματα της απομόνωσης, παρέχει έμπνευση για τις σχέσεις.

-Τυφλοί ή ασθενείς με προβλήματα όρασης: Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τις κινητικές δεξιότητες και την προσωπική συνειδητοποίηση.

-Άτομα με ειδικές ανάγκες:
Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και την εικόνα του σώματος, παρέχει έναν τρόπο να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

-Ηλικιωμένοι: Προάγει  την κοινωνική αλληλεπίδραση,την έκφραση και την άσκηση, ανακουφίζει τους φόβους της μοναξιάς και της απομόνωσης.

-Διατροφικές Διαταραχές: Αλλάζει την  εικόνα του σώματος και βοηθά στις καταστροφικές
συμπεριφορές.

-Ψυχοσωματικές διαταραχές: Δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στη σχιζοφρένεια και στην κατάθλιψη. Συνήθως οι ενήλικες  που πάσχουν από ψυχικές νόσους και νευρώσεις, εκτονώνονται με την κίνηση, αλλά συγχρόνως αποκτούν και αυτοπεποίθηση.

-Νόσος του Πάρκινσον: Χρησιμοποιεί τον ρυθμό για να βοηθήσει στη μείωση της δυσλειτουργίας του σώματος, η οποία βελτιώνει τις κινητικές ικανότητες, την ισορροπία και τη χρήση των άκρων.

- Άγχος: Ο χορός με τις τεχνικές χαλάρωσης μειώνει το άγχος, μέσα από την αναπνοή και την απελευθέρωση.

-Καρκινοπαθείς: Ευεργετική επίδραση στην ποιότητα ζωής.Θεραπεία μέσω της ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με καρκίνο.

-Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανέλθουν από εγκεφαλικά επεισόδια και εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνοντας την ικανότητα μετακίνησής  τους, καθώς και τη γνωστική τους λειτουργία.

-Κοινωνικότητα: Η ενέργεια που αποκτάται από τον χορό τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθάει επαγγελματικά.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Σάββη Μάλλιου (Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος) «Η θεραπευτική
δύναμη του χορού» .
 Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.