Κάντε like!
 
Χορός και τραγούδι ως καθημερινή άσκηση στους δρόμους της Σανγκάη!
Κάθε μέρα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα κάτοικοι της Σανγκάη συγκεντρώνονται στο… για να ασκηθούν και να τραγουδήσουν μαζί για 3 ώρες! 

Χορός και τραγούδι είναι μία ιδανική μορφή φυσικής δραστηριότητας που επιδρά με πολλαπλά οφέλη σε σώμα, ψυχή και πνεύμα. (Διαβάστε
εδώ για το ρόλο της άσκησης για μια πλήρη υγεία).

Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατανοήσει τη θεραπευτική δύναμη του ρυθμού και της αρμονίας και ιδιαίτερα οι Πυθαγόρειοι.

 

 
Γνώριζες ότι ένα φιλί 20 δευτερολέπτων την ημέρα με τον/την σύντροφό σου είναι ισχυρό τονωτικό για τη σχέση σας και ότι σας φέρνει πιο κοντά; Έρευνες δείχνουν ότι τα καθημερινά φιλιά και η εκδήλωση τρυφερότητας μεταξύ των δύο συντρόφων -ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ερωτική επαφή-, ανανεώνει πολύ τη σχέση, αυξάνει την αντοχή της στον χρόνο, ενώ έχει και σημαντικά οφέλη στην ψυχοσωματική μας υγεία.
 
Ένα φιλί εκδηλώνει χαρά, εκδηλώνει συναισθήματα που κάποιες φορές σε κάνουν να μη βλέπεις μπροστά σου. Όπως μπροστά του δεν είδε και στις 14 Αυγούστου του 1945μαθαίνοντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ναύτης George Mendonsa που φίλησε μια τυχαία νοσοκόμα που βρήκε στο διάβα του ονόματι Friedman. Το διασημότερο φιλί του κόσμου όπως χαρακτηρίστηκε 67 χρόνια μετά δόθηκε από δύο αγνώστους και κάνει ακόμα και σήμερα τις καρδιές όλων των ρομαντικών να χτυπούν δυνατά.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Ας δούμε πως ένα φιλί είναι ικανό να ανανεώνει την ερωτική μας σχέση και μάλιστα χωρίς την προϋπόθεση της ερωτικής επαφής.

Σφραγίζεις με το καλύτερο τρόπο το στόμα: Ξέρατε ότι για τις γυναίκες τα φιλιά δεν βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση από την ερωτική επαφή. Μάλιστα, οι στατιστικές λένε πως τα ζευγάρια που επιδίδονται σε φιλιά καθημερινά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην χωρίσουν. Με το να δώσουμε ένα τρυφερό φιλί στην καλή μας τις κλείνουμε με τον καλύτερο τρόπο το στόμα, ένα ενδεχόμενο παράπονο μετουσιώνεται σε όμορφα λόγια και η «παντόφλα» μένει για πολύ καιρό μακριά από τη σχέση μας.  

Γλιτώνεις το γυμναστήριο: Ποια γυναίκα δεν θέλει να καίει θερμίδες; Ε, να ένας τρόπος. Έρευνες έδειξαν πως για κάθε 5 ώρες παθιασμένου φιλιού μπορείς να χάσεις μέχρι και μισό κιλό! Να μια ευκαιρία να συνδυάζεις τον έρωτα με το αδυνάτισμα. 
 
Μέθοδος αντι-στρές: Το να φιλάς το ταίρι σου, είτε με τρυφερότητα είτε με φλογερό ερωτικό πάθος, βοηθά πολύ στη μείωση του στρες και στη χαλάρωση της ψυχής και του σώματος. Αυτά οφείλονται στο ότι κατά την διάρκεια του φιλιού,απελευθερώνονται χημικές ενώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, που ανήκουν στην οικογένεια των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί, έχουν σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης της ευχαρίστησης και της χαλάρωσης. 
 
Γλιτώνεις από τα κρυολογήματα: Τέλος ένα φιλί σου δημιουργεί αντισώματα. Η έκθεση σε μικρόβια δεν είναι πάντα κάτι κακό. Μερικά μικρόβια, μας βοηθούν στο να δημιουργήσαμε καλύτερα αντισώματα για την άμυνά μας, εναντίον μελλοντικών επικίνδυνων μικροβιακών εισβολέων, που απειλούν την υγεία μας. Η έκθεση ενός ατόμου σε μικρόβια, που υπάρχουν στο στόμα του ερωτικού συντρόφου του, μπορεί  κάποτε να ενδυναμώνει την άμυνα του.
 
Χειμώνας έρχεται. Ο καιρός σιγά σιγά θα γίνεται όλο και πιο μουντός. Η διάθεση μας σίγουρα θα επηρεαστεί.Ε και; Σύμμαχος μας είναι το φιλί. Και για όσους δεν έχουν ταίρι. Ο καιρός γαρ εγγύς, έρχεται η μέρα που το φιλί θα γίνει καθημερινότητα. Όχι και τόσο άσχημα ε; 

  

Φωτογραφία: citeste-ne.ro
 
Η προσέγγιση για την απόκτηση μίας πλήρους αρμονικής ερωτικής ζωής θα πρέπει να
γίνει σε δύο επίπεδα:

Σε ατομικό επίπεδο

Picture
 α) Μία υγιεινή διατροφή, η οποία παρέχει όλα τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν την ορμονική ισορροπία σε  συνδυασμό με:

 β) καθημερινή αποτοξίνωση,

 γ) κάποιες τεχνικές διαχείρισης του άγχους και 

δ) ένα βιώσιμο πρόγραμμα άθλησης,

θα λειτουργήσουν ως ένας αποτελεσματικός και φυσικός τρόπος για να διατηρήσετε την ερωτική σας ικανότητα και να αντισταθείτε στη μείωση των επιπέδων τεστοτερόνης. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα σας εξασφαλίσει χορταστικά γεύματα με κατάλληλες τροφές και ουσίες που βοηθούν την ορμονική ισορροπία και σας κάνουν να αισθάνεστε ικανοποιημένοι, αποζημειωμένοι αλλά και έντονα φορτισμένοι με σεξουαλική  ενέργεια.
 
ε) Αφροδισιακά Συμπληρώματα: Υπάρχουν πολλά στην αγορά υποσχόμενα να επαναφέρουν την ερωτική λειτουργία όσων υποφέρουν από ανικανότητα ή έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Επιλέξτε τα με σύνεση, προτιμήστε αυτά που είναι
φυσικά  συμπληρώματα διατροφής και να θυμάστε ότι από μόνο του ένα σκεύασμα δε  δίνει τη λύση. Η προσέγγιση χρειάζεται να είναι πολυπαραγοντική.

Απελευθερώστε την έμφυτη ερωτική ορμή σας ζώντας ενστικτωδώς!

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πάντα τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από οτιδήποτε επιθυμείτε. Ομοίως και στην ερωτική ζωή. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιείτε τα ένστικτά σας. Οτιδήποτε έχει αποτέλεσμα για εσάς είναι καλό και το αντίθετο. Ακολουθήστε τα ένστικτά σας και απελευθερώστε τον αληθινό σας εαυτό.
Τα δύο ισχυρότερα ένστικτα που κυριαρχούν στη ζωή είναι το ένστικτο της επιβίωσης και το ένστικτο της αναπαραγωγής. Τόσο το φαγητό όσο και το σεξ μας προσφέρουν μία μεγάλη αίσθηση απόλαυσης. Ίσως γι’ αυτό το φαγητό και η σεξουαλική ζωή ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αν έχετε τη σοφία για να ικανοποιείτε και τις δύο αυτές επιθυμίες ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, τότε κατέχετε την τέχνη του ευ ζην. Όλοι κρύβουμε αυτή τη βαθιά σοφία μέσα μας. Αρκεί να την αναζητήσουμε!

Σε επίπεδο σχέσης

Picture


 Το σεξ και η ερωτική διάθεση αντιμετωπίζονται συχνά από πολλά ζευγάρια ως «κάτι άσχετο» από τη σχέση τους, μια δραστηριότητα «ξεκομμένη» που δεν σχετίζεται με την ψυχική διάθεση και επικοινωνία μεταξύ τους. Για αυτό και συχνά, στην προσπάθεια να ξεπεράσουν τη μονοτονία της σεξουαλικής τους ζωής, εστιάζουν σε πρακτικές λύσεις, όπως νέες στάσεις στο σεξ, νέες τεχνικές κλπ. Το σεξ όμως, ακόμη και το πιο «μονότονο» σεξ, δεν είναι μια πρακτική, μηχανική δραστηριότητα. Είναι μια γλώσσα επικοινωνίας και αφορά  οτιδήποτε συμβαίνει ή διαδραματίζεται σε μια σχέση. Πράγματι, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια βαριούνται και αποφεύγουν το σεξ, αποτελεί ένα παράθυρο θέασης του τι πραγματικά συμβαίνει στη σχέση τους και πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η διατήρηση του ερωτικού ενδιαφέροντος λοιπόν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ικανότητα μιας σχέσης να εκφράζεται και να επικοινωνεί αλλά και από την ικανότητα των δύο μελών της να είναι ο καθένας σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό. Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης δεν δηλώνει τίποτα περισσότερο ή διαφορετικό από το «δεν μπορώ, δεν θέλω ή δεν με ενδιαφέρει να επικοινωνήσω»! Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για σημαντική περαιτέρω αλλαγή!
 
Για να εκμεταλλευτείτε λοιπόν στο έπακρο την ερωτική ενέργεια που θα αποκτήσετε όταν εφαρμόσετε όσα αναφέραμε σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο σχέσης είναι σημαντικό, η επαφή με τον/τη σύντροφό σας να είναι ποιοτική, γιατί δεν αρκεί το πλημμύρισμα των αισθήσεων για να κρατήσετε τον οργανισμό σας σε… φόρμα, αλλά χρειάζονται και τα έντονα συναισθήματα μιας  ουσιαστικής σχέσης.


Διαβάστε ακόμη:

- Ερωτική επιθυμία & Σεξουαλική ικανότητα
- Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική απόδοση των ανδρών;



Πηγές: psychologynet.gr, "Warrior Diet"Book, Οri Hofmekler
Φωτογραφίες: eligiblemagazine.com,
 www.arabwomennow.com
 

Πνευματική υγεία, εγκεφαλική δραστηριότητα και διατροφή: υπάρχει άραγε σύνδεση;
Έχει αποδειχθεί ότι συγκεριμένα θρεπτικά συστατικά είναι αναγκαία για την ομαλή εγκεφαλική δραστηριότητα και την πνευματική υγεία.
 
Η παραπάνω διατύπωση «ανοίγει» ένα μεγάλο πεδίο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας. 
Γίνεται πλέον λόγος για έναν νέο επιστημονικό κλάδο που περιλαμβάνει την διατροφική νευροεπιστήμη, την διατροφική θεραπεία και συμβουλευτική. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: η επιλογή της κατάλληλης διατροφής ως μέσο θεραπείας για τον κάθε άνθρωπο οφείλει να είναι εξατομικευμένη και πολυπαραγοντική. 

Οι έρευνες για την θεραπεία διαταραχών μέσω της κατάλληλης διατροφής ξεκίνησαν κυρίως την δεκαετία του ‘70 και ‘80 και μετά σταμάτησαν. Οι λόγοι είναι κυρίως τρεις:

1. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν χρηματοδοτούσαν επιστήμονες για την ανάπτυξη τέτοιου είδους θεραπειών 

2. Παρά τις αναμφισβήτητες παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει έλλειψη γνώσης γύρω από την χρησιμοποίηση συμπληρωμάτων διατροφής και θρεπτικών συστατικών ώς μέσο θεραπείας

 3. Η έκδηλη, εν πολλοίς απροθυμία των επαγγελματιών υγείας να ασχοληθούν με το θέμα (Lakhan & Vieira: 2008).

Παρ’ όλα αυτά,  ένας νέος κλάδος πλέον έχει αρχίσει να αναδύεται, τοποθετώντας εαυτόν αν όχι στο επίκεντρο, τουλάχιστον  στον τομέα ενδιαφερόντων των επιστημόνων: ο λόγος για την λεγόμενη διατροφική νευροεπιστήμη. 
 
Η δυτική βιοϊατρική προσεγγίζει την εμφάνιση και την ανάπτυξη των πνευματικών διαταραχών μονάχα μέσω της γενετικής κι όχι ως αποτέλεσμα διατροφικών συνηθειών. Πέραν αυτού, η κουλτούρα της ταχύτητας και των θαυματουργών χαπιών που θεραπεύουν γρήγορα, εκτός το ότι είναι λαναθασμένη εξ’ αρχής έρχεται σ’αντίθεση  με την «κουλτούρα» της θεραπείας μέσω της διατροφής που απαιτεί χρόνο και μελέτη με φυσικά και μόνιμα όμως αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. 
 
Μια αποτελεσματική θεραπεία μέσω της κατάλληλης διατροφής, «χτυπά» αποτελεσματικά πνευματικές διαταραχές αλλά μειώνει και τις παρενέργειες της λήψης ψυχοφαρμάκων, ενώ είναι αναγκαία και στις περιπτώσεις  αποτοξίνωσης από ουσίες.
 

Διατροφή και εγκεφαλική δραστηριότητα
Picture
Αντικαταθλιπτικά χάπια, προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη και ταυρίνη διαφημίζονται,συχνά- πυκνά ως ενισχυτικά της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Σε ό, τι αφορά ειδικά στα λεγόμενα ενεργειακά ποτά (energy drinks), η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις που να συνδέουν άρρηκτα την κατανάλωση τέτοιων ποτών με την ενισχυμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. 

Έρευνες  των τελευταίων 20 ετών  έχουν δείξει ότι η ανισορροπία σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, θειαμίνη, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες, ορισμένους μονοσακχαρίτες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία στο σώμα επηρεάζουν τη νοητική μας ανάπτυξη. 

Υπάρχουν πέντε νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνουμε: σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη,ισταμίνη, και ακετυλοχολίνη. 
 
Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί  λίθοι των νευροδιαβιβαστών και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μαζί με τα ανόργανα συστατικά συμβάλλουν στην παραγωγή τους, βελτιώνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και προστατεύουν από βλάβες του εγκεφάλου. Επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι δομικά συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης των νευρικών κυττάρων και μέρος του έλυτρου μυελίνης (Kandel, Schwartz, Jessel: 2000).

Συνεπώς, η κακή διατροφή, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, η κατάχρηση διάφορων ουσιών και η εξάρτηση από χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή, τη λειτουργία και την προστασία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. 

Εάν ο νευροδιαβιβαστής περιορίζεται η ροή πληροφοριών  σταματά μ’ αποτέλεσμα να προκαλούνται  αξιοσημείωτες αλλαγές στη διάθεση, την όρεξη και φυσικά προβλήματα στις νοητικές λειτουργίες όπως ελλειματική συγκέντρωση (ADA: 2006, p. 7-8). 

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ψυχοτρόπες ουσίες  μέσω του μεταβολισμού των φαρμάκων και  προστατεύουν τους νευροδιαβιβαστές μας. 

Επομένως, οι διαταραχές στη νοητική ανάπτυξη συχνά συνδέονται με τη διατροφή.
 
Για παράδειγμα, οργανικά σύνδρομα του εγκεφάλου οφείλονται στην έλλειψη θειαμίνης (βιταμίνη Β1)  ενώ βλάβη στον εγκέφαλο από  αλκοόλ (ADA: 2006, σ.41) ή έλλειψη μαγνησίου και βιταμίνης Β6  έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό (Martineau J: 1985). Και επίσης, μειωμένη πνευματική λειτουργία, όπως διαταραχές λόγου και ακοής στα βρέφη και τα παιδιά έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία
(Zimmermann: 2008).


Διατροφή και πνευματική υγεία
Picture
Η διατροφική συμπεριφορά έχει πρόσφατα συνδεθεί με ψυχιατρικές παθήσεις, είτε ως  αίτιο ή  ως μέρος της θεραπείας. 
 
Ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματικό στρες (PTSD)  σχιζοφρένεια και η διπολική κατάθλιψη έχουν  επιπτώσεις στην διατροφική μας συμπεριφορά (συνήθως υπερκατανάλωση ή υποκατανάλωση τροφής). 

Επιπλέον, οι διατροφικές διαταραχές  συνδέονται με διαταραχές της προσωπικότητας, όπως η  οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας και η αποφευκτική διαταραχή της προσωπικότητας. 

Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψυχικών διαταραχών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι πιο κοινές διατροφικές ανεπάρκειες σε ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές είναι έλλειψη σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορεί να μειώσoυν τόσο τα συμπτώματα όσο και τις παρενέργειες των ψυχοφαρμάκων  στους ασθενείς. Παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι εξωπυραμιδικές και άλλες όπως  ξηροστομία, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κλπ. Μια καλή διατροφική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να πολεμήσει τις παρενέργειες και να παραμείνει στην φαρμακευτική αγωγή του (Lakhan & Vieira: 2008).

Ορισμένες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. Πρωτεΐνες και αμινοξέα, υδατάνθρακες που αυξάνουν την μεταφορά ευεργετικών πρωτεΐνών στον εγκέφαλο, και ορισμένα λίπη τα οποία καθίστανται συστατικά των προστατευτικών μεμβρανών των κυττάρων του εγκεφάλου, ελέγχουν  πολλές διαδικασίες. 

• Η έλλειψη σε θειαμίνη οδηγεί σε ερεθιστικότητα και κατάθλιψη. 
• Η ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε δυσκολία στη συγκέντρωση και προκαλεί κακή διάθεση. 
• Η έλλειψη των βιταμινών Β6 και Β12 μπορεί να προκαλέσει ακραίες αλλαγές στην ψυχική κατάσταση και κατάθλιψη.
• Έλλειψη σε φυλλικό οξύ οδηγεί σε κατάθλιψη, απάθεια, κόπωση, ελλειματικό ύπνο και κακή συγκέντρωση.

Επιπλέον,  διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πρωινού ή μη λήψη των καθιερωμένων, μέσα στην μέρα γευμάτων επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση.

 Τα κοινά θρεπτικά συστατικά για θεραπεία είναι η τρυπτοφάνη, τυροσίνη, Ωμέγα3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, βιταμίνη C, ταυρίνη και λεκιθίνη.


Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων: «Η διατροφική θεραπεία είναι μια μέθοδος συστηματικής επίλυσης προβλημάτων που χρησιμοποιείται  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συνδεόμενων με την διατροφή και με στόχο την παροχή ασφαλούς  και αποτελεσματικής θεραπείας μέσω της κατάλληλης διατροφής  από τους διαιτολόγους».

Τα τέσσερα βήματα της διατροφικής θεραπείας είναι:
1. Διατροφική αξιολόγηση
2. Διατροφική Διάγνωση
3. Διατροφική Παρέμβαση 
4. Διατροφική  Παρακολούθηση. 
 
Ωστόσο, όπως είπαμε, η αλλαγή στον τρόπο ζωής πάντα χρειάζεται  προκειμένου να αλλάξει κάποιος διατροφικές συνήθειες, όπως επαρκής ύπνος, άσκηση και πρόσληψη υγρών (ADA:. 2006, σ.99).

Ακολουθεί μια λίστα με γενικές πληροφορίες σχετικά με χρήσιμες τροφές/ διατροφικές ενέργειες για τον εγκέφαλο. 

Ενυδάτωση και λειτουργία του εγκεφάλου
Τα υγρά του σώματος πρέπει πάντα  να αναπληρώνονται. Ωστόσο,μια υπερβολικά γρήγορη επανυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια ταχεία εισροή του νερού που με την σειρά της να οδηγήσει σε εγκεφαλικό οίδημα. Η πρόσληψη νερού είναι κρίσιμη για τη ζωή, την θερμορύθμιση και  την κυτταρική λειτουργία. 

Ακόμη και ήπια αφυδάτωση προκαλεί  επιπτώσεις στη διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες, όπως σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, άνοια. (Kanarek & Lieberman ed.: 2011)


Πρωινό / Καθημερινά Γεύματα. Η λήψη πρωινού βελτιώνει τη διάθεση και τις νοτικές λειτουργίες σημαντικά  σε σχέση με την μη λήψη του. (Kanarek & Lieberman ed.: 2011). 

Τα καθιερωμένα γεύματα μέσα στην ημέρα πρέπει να λαμβάνονται κανονικά. 
 
Ψάρια και κυρίως ο σολομός απαραίτητα στην διατροφή μας: περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6λιπαρά οξέα. 
 
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι δομικά συστατικά της μεμβράνης των νευρικών κυττάρων και  συστατικό του ελύτρου
μυελίνης.
 
Αυγά: ακετυλοχολίνη, βιταμίνες, σεροτονίνη (ADA: 2006).
 
Κακάο σε σπόρους (σοκολάτα), καφές,  μπρόκολο, μούρα, κρασί: Αντιοξειδωτικά.
 
Ξηροί καρποί Λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β συνεισφέρουν σημαντικά στην ομαλή δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Μείωση της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) προκαλεί εγκεφαλοπάθεια και το σύνδρομο Korsakoff. Η απουσία της βιταμίνης Β12 προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία (Kandel, Schwartz, Jessel: 2000).
 
Λαχανικά και φρούτα υδατάνθρακες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά.



Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ελένη Νάτση


Πηγή: Το παρόν κείμενο είναι μετάφραση του αγγλικού άρθρου  “Nutrition, Cognition and Mental Health: Looking for links.”
Φωτογραφίες: www.wyldeabouthealth.com , www.zmescience.com και mindspiner.blogspot.gr


 

“Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν”

Όλοι ξέρουμε πως ο Σωκράτης δικάστηκε το 399 π.Χ σε θάνατο διότι διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς του θεούς και ότι διέφθειρε τους νέους. Αυτό όμως το οποίο ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι το Μάιο του 2012 διενεργήθηκε δίκη από Συμβούλους του Αρείου Πάγου και γνωστούς δικηγόρους και δικαστές,χρησιμοποιώντας τους νόμους της εποχής εκείνης. Το αποτέλεσμα; Ο Σωκράτης αθωώθηκε.

Τι είναι όμως αυτό που εμπνέει τις ζωές μας και έχει διαχρονική ισχύ ακόμα και στις μέρες μας; 
 
Σωκρατική (μαιευτική) μέθοδος.  

Η προσποίηση της πλήρης άγνοιας από τον Σωκράτη ήταν ο «δούρειος ίππος» για την εκμαίευση της αλήθειας από τον έτερο συνομιλητή. Η αλήθεια είναι σαν ένα νεογνό και ο Σωκράτης η μαία που την φέρνει στον κόσμο. Η άγνοια που προσποιούνταν ο Σωκράτης ήταν στην ουσία η συνείδηση του συνομιλητή. Με αυτή τη μέθοδο ο Σωκράτης μας διδάσκει πως οι απαντήσεις στα θέματα που μας απασχολούν βρίσκονται μέσα μας. 
 
Διαλεκτική μέθοδος.
 
Διαλεκτική, από το ρήμα διαλέγομαι = συνομιλώ και διαλέγω, ξεδιαλύνω, στην αρχική σημασία είναι η τέχνη της συνομιλίας, της συζήτησης. Έννοιες που πολλές φορές εκλείπουν στις μέρες μας. Στη συγκεκριμένη μέθοδο λοιπόν, ο Σωκράτης άφηνε τον συνομιλητή του να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του σχετικά με το θέμα που συζητούσαν, θεωρώντας αρχικά, αυτή την άποψη ως ολοκληρωμένη και θεμελιωμένη. Στη συνέχεια, μέσα από τη διαδικασία ερωταπαντήσεων, δείχνει μέσω απλοϊκών παραδειγμάτων τις ακραίες συνέπειες των απόψεων αυτών, αποδεικνύοντας έτσι τη σαθρότητά τους. Οδηγεί λοιπόν τον συνομιλητή του, στην ανακάλυψη νέων συμπερασμάτων και νέων προσεγγίσεων της αλήθειας.
 
«Να ο άριστος τρόπος του βίου: ν' ασκούμε τη δικαιοσύνη και ζώντας και όταν πεθαίνουμε.» Ο Σωκράτης  θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι μαθητές του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος. Πως είναι δυνατόν να μη μας εμπνέει αυτός ο δάσκαλος όταν τήρησε κατά γράμμα τις αξίες και τα ιδεώδη που υπηρετούσε μια ζωή;