Κάντε like!
 
«Πες μας ένα αστείο, κάνε μας γελάσουμε, μου αρέσεις γιατί με κάνεις να γελάω». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή δεν έχουμε πει αυτά τα λόγια;

Ακόμα και ο λαός μας λέει  πως δεν υπάρχει γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο. Αλήθεια όμως γιατί το έχουμε τόσο ανάγκη; Είναι φάρμακο; Είναι ευφυΐα;  Είναι θεραπεία;
Είναι φάρμακο!
Picture
Έρευνες απέδειξαν πως 20 δευτερόλεπτα γέλιου είναι για την καρδιά σαν τρία λεπτά γρήγορου βάδην. Επίσης το γέλιο διώχνει το συσσωρευμένο στρες. Στρες το οποίο πια όλοι έχουμε αποκτήσει καθώς όλοι πια θέλοντας και μη αγωνιούμε για το μέλλον. Τέλος βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος. Το γέλιο δραστηριοποιεί το αυτόνομο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο ελέγχει μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, από την αναπνοή και την πέψη ως την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Έτσι η πέψη γίνεται αποτελεσματικότερη, ο καρδιακός παλμός μειώνεται και μαζί πέφτει και η αρτηριακή πίεση.

Είναι ευφυΐα!

Ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλευε τους Αθηναίους

 να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα.

 Και όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική, ο Αντισθένης παρατήρησε:

“Μήπως και στρατηγούς δεν αναδεικνύετε άντρες απλώς με την ψήφο σας

 και χωρίς να έχουν πάρει καμία απολύτως εκπαίδευση;

Αυτή η φράση πέρα από το ξαφνικό σάστισμα των Αθηναίων ενδεχομένως να προκάλεσε και γέλια. Πώς είναι δυνατόν να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδουριά σε άλογα; Και όμως πίσω όχι μόνο από αυτήν την φράση αλλά και από τα γνωστά σε όλους μας ανέκδοτα υπάρχει ευστροφία, εξυπνάδα που συνδυάζεται άψογα με το κωμικό στοιχείο.

Είναι θεραπεία!

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ευαισθητοποιηθεί βλέποντας άρρωστα παιδάκια να μάχονται για να κρατηθούν στη ζωή έπειτα από μια σοβαρή ασθένεια; Ε λοιπόν το γέλιο θεραπεύει! Οι αναλγητικές και θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου αξιοποιούνται ήδη: παιδιά που αναρρώνουν σε νοσοκομεία και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ανταποκρίνονται καλύτερα στην αγωγή και καταναλώνουν λιγότερα αναλγητικά όταν καθημερινά ψυχαγωγούνται από κλόουν και βλέπουν αστείες ταινίες.



Το έχουμε ανάγκη!

Όλοι το έχουμε ανάγκη! Όλοι πρέπει να γελάμε, να απολαύσουμε τη ζωή. Πολλές φορές αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια όχι μόνο γιατί δεν είχαμε υποχρεώσεις και ευθύνες αλλά γιατί γελούσαμε. Γελούσαμε στη θάλασσα παίζοντας βόλεϊ, γελούσαμε στο λούνα πάρκ, γελούσαμε στην αγκαλιά του μπαμπά μας και της μαμάς μας, γελούσαμε ανοίγοντας το νέο παιχνίδι που μας έφερναν. Ας γελάσουμε, ας χαρούμε και ας χαιρόμαστε την κάθε μέρα λες και ανοίγουμε το νέο παιχνίδι που μας αγόρασε η μαμά μας!


Photo from yang-sheng.com

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.