Κάντε like!
 
Picture
«Η πυξίδα είμαστε εμείς». Μ’ αυτή την φράση, δόθηκε το στίγμα της πρώτης επίσημης εκδήλωσης του Ελληνικού Συνδέσμου Coaching (HCA) που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Αμαλία με θέμα «Το  Coaching στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές».


Η εκδήλωση έλαβε χώρα επιτυχώς με άξονα τρεις θεματικές: 

- Η πραγματική εικόνα του coaching στην Ελλάδα – παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αγοράς 2011 (coaches, coachees, εταιρείες-σπόνσορες).
- Παρόν και μέλλον του coaching στις εταιρείες 
- Το coaching ως κοινωνική προσφορά – η εμπειρία και τα αποτελέσματα του προγράμματος “Solidarity Coaching”.
 
Στο πλαίσιο των αρχικών παρουσιάσεων, μετά την εναρκτήρια ομιλία της προέδρου κ. Αλεξάνδρας Ελευθερίου, η κ. Μαριαλέξια Μαργαρίτη, Αντιπρόεδρος του HCA για θέματα Δεοντολογίας και Standards, παρουσίασε το πρόγραμμα “Solidarity Coaching”. 

Πρόκειται γαι ένα πρόγραμμα που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο Ελληνικός Σύνδεσμος Coaching και το οποίο αφορά στην παροχή coaching από συνολικά 7 εθελοντές coaches σε στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. 

Ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρέχοντας έργο με ορατά αποτελέσματα ήδη σε οργανισμούς μη κερδοκοπικού – μη κυβερνητικού χαρακτήρα. 
  
Για τα «ορατά αποτελέσματα» έκαναν λόγο ο κ. Αλέξανδρος Δεληγιάννης, Μέλος Δ.Σ. (Ταμίας) του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ καθώς και εκπρόσωπος από την GWP-Med (Global Water Partmeship – Mediterranean). 
 
Και οι δύο ομιλητές μεταφέροντας την εμπειρία τους ως coachees, σημείωσαν ότι έλαβαν σημαντική βοήθεια  στα ακανθώδη θέματα της ηγεσίας, της διαχείρισης των καθηκόντων και του εργασιακού τους χρόνου και γενικά μια «διαφορετική ματιά» στον τρόπο εργασίας τους.

Κάνοντας μια γέφυρα με το κομμάτι των επιχειρήσεων τη σκυτάλη πήραν η κ. Μάρθα Μυλωνά, Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδος) και η κ. Μαίρη Γεωργιάδου, Πρόεδρος της ΕΕΔΕ/ΕΙΜΑΔ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων/Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρωπίνου Δυναμικού). 

Οι παραπάνω δύο ομιλήτριες φαίνεται  να συμφώνησαν, ότι οι πολυεθνικές ή ελληνικές εταιρείες με μεγάλο κύκλο εργασιών διατήρησαν το coaching για τα στελέχη τους(ανώτατα και πιο κάτω) με την έλευση της οικονομικής κρίσης. 
 
Οι εταιρείες όμως αυτές δεν αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελλάδα με τις αντίστοιχες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να θεωρούν το coaching μάλλον «πολυτέλεια».

Σημαντική ήταν και η ομιλία της κ. Lise Lewis προέδρου του
EMCC (European Mentoring and Coaching Council) η οποία αναφέρθηκε στο έργο του συνδέσμου και την δημιουργία ορισμένων standards για το επάγγελμα του coach.

Κάνοντας και μια αναφορά στην κατάσταση του coaching διεθνώς, τόνισε την δυναμική του ανάπτυξη στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση μιας έρευνας η οποία έγινε το διάστημα 2010-2011 σε δείγμα 54 επιχειρήσεων και με την συμμετοχή 70 coaches και 60 coachees.

To προφίλ των coachees ήταν άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι απάντησαν ότι μέσω του coaching, πέτυχαν επαγγελματική & προσωπική επίγνωση, διευκόλυνση στη λήψη αποφάσεων, καθώς και ανάπτυξη/βελτίωση ειδικών προσωπικών ικανοτήτων.

Η επιλογή ενός coach στο πλαίσιο της επιχείρησης απαντήθηκε ότι έγινε στη βάση της σύστασης/φήμης (57%), με βάση την γνωριμία/συνεργασία στο παρελθόν(61%), την ομιλία του coach σε σεμινάριο (56%) και την κατ’ιδίαν συνάντηση (61%).
 
Σε ποσοστό 80% απάντησαν ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν πάλι σ’ ένα πρόγραμμα coaching, ενώ τόνισαν την ανάγκη θέσπισης κανονισμών είτε από οργανώσεις επαγγελματιών coach, είτε από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. 

Από την άλλη πλευρά, το προφίλ των coaches ήταν πάλι άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σε ποσοστό 65% γυναίκες (ηλικίες μεταξύ 30-49 ετών).

Όσον αφορά στις προκλήσεις του συγκεκριμένου επαγγέλματος, επισημάνθηκαν καθοριστικοί παράγοντες  όπως η σχέση coach- coachee, η εμπειρία του coach αλλά και η δέσμευση του coachee στο πρόγραμμα που παρακολουθεί.



Copyright  © Inspireyourlife.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή  αναπαραγωγή των κειμένων
χωρίς  την ρητή αναφορά στο συντάκτη του άρθρου και στο  site.

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.